My Little Bride

My Little Bride

by

, koleksi-peribadi, best-ever-love-story, anaasa, megan, syu

“Awak nak bayar dengan apa, dik? Awak tu sekolah pun tak habis lagi. We're talking about a lot of money here, my dear. Walau awak buat dua atau tiga kerja pun, awak tidak akan mampu membayarnya semula even if you sell your body, belum tentu cukup untuk membayarnya. Kecualilah kalau awak nak jadi perempuan simpanan saya.”

Dia Nurul Hannah Adam Mukriz. Pelajar sekolah menengah yang nekad berjumpa dengan Megat Danial Hakim, CEO Megat Holdings. Hanya kerana satu tujuan dan dia sebagai anak perlu melakukannya. Namun dia malu sendiri apabila mengetahui kebenaran yang menyakitkan dari mulut Megat Danial sendiri.

Pertama kali berjumpa lelaki berlagak dan cakap sinis ini, hati Hannah dah menyampah. Dia menyesal kerana dia sendiri membuatkan pertemuan pertama menjadi yang kedua.Lagi tidak disangka, pada pertemuan keempat, dirinya dilamar Megat Danial Hakim.

“Hannah tak mahu kahwin. Abang faham tak ni? Hannah muda lagi. Sekolah pun tak habis lagi. Kalau Abang Danial nak kahwin cepat, abang kahwin ajelah dengan teman wanita abang tu!” – Hannah

“Apa salahnya Hannah kahwin muda? Umur Hannah memang dah layak tau bernikah,”- Megat Danial

Berkahwin dengan lelaki yang baru empat hari dia kenal? Atas alasan apa? Cinta? Sayang? Atau kasihan? Hannah menggeleng tidak setuju. Apa sebabnya lelaki itu nak kahwin dengan dia, hanya Megat Danial yang tahu. Alasan demi alasan dia lakukan untuk mengelak dari menjadi isteri lelaki itu.

Dia masih muda!

Tapi tiap kali dia menghadapi masalah, lelaki ini juga yang dia cari. Lelaki ini juga yang harus dia letakkan kepercayaan.

Hendak tak hendak diterima juga lamaran itu walau hati diselaputi curiga. Namun, dia tahu satu perkara. Megat Danial adalah pelindungnya. Hati akan pupuk rasa sayang. Hati juga akan kait rasa cinta.

Cuma…Sabarkah Megat Danial melayani Hannah, Little Bridenya? Hidupnya bertukar 360 darjah! Hanya kerana Nurul Hannah, dia bukan lagi Megat Danial yang dulu!

Title:My Little Bride
Edition Language:Malay
ISBN:9789670870311
Format Type:

    My Little Bride Reviews

  • Ella

    Again kerana sikap saya yg tak mudah nak ingat nama author or sometimes title of the novel itself buat saya main hentam kromo je membeli. Namun nak kata kesal untuk this author, tidak sekali sebabnya ...

  •  Kak Zie

    Aku suka je baca kisah ini biarpun heroinnya budak sekolah Tingkatan 5. Budak yang masih muda tapi punya pemikiran yang matang jika nak dibandingkan dengan sikap si bapa mentua dan langau yang lebih d...

  • Izz

    Bacaan santai. Terhibur dengan perangai Hannah yang kadang² tu masih kebudak-budakan. Yelar, dia baru 17 tahun dan kena kahwin dengan Megat Danial. Kadang² kesian juga dengan Danial, letih layan ker...

  • Bella RINA

    Time aq beli buku ni..harga dah lebih dr harga asal..jatuh rare sbb tak print dah.. Cerita tentang budak umur 17 kahwin dgn lelaki yg dah bekerjaya… situasi heroin dan adiknye bila ditingalkan makny...

  • Puteri Nurcahaya

    Little bride.Dari tajuk dah tau pasal apa kan. Pasal kahwin dengan budak sekolah. Apa yang membuatkan saya ingat buku ni. Heroin yg budak sekolah. Tapi perbuatan dan gaya dia mcm wanita matang, she kn...

  • W. N. Izzaty

    #1#2017Done reading this novel... MLB is one of the long awaited novel from kak Dilla Ahmad. Dah follow citer ni kat fb lagi... For me, ini ialah cerita yang sangat menarik dan menghiburkan. I'm falli...

  • CrystalGrey

    So sweet bride...

  • Naskylark

    Akhirnya berjaya jugak habiskan. Ambik masa 3 minggu. Mendatar je sepanjang pembacaan. Takde excitement. Takde turun naik. Tp kira ok la sebab masih boleh habiskan. Kisah yg manis, but sorry, maybe no...

  • Ogy Yusof

    tengah stress kan?.. letak semua masalah ke tepi. tak perlu nak baca bahan bacaan yang berat-berat tapi at least ada sesuatu untuk dibaca. novel ini - ringan, santai, comel dan amat mudah nak dihadam....

  • MackMegan

    awesome......